Rss Feed
  1. Muži, kteří nenávidí ženy

    sobota 14. června 2014

    Česká obálka
    Autor: Stieg Larsson
    Série: Milénium
    Díl: první

    Anotace:

    Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii. Trilogie Milénium nové hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky.



    Datum vydání v ČR: 2008/2011
    Nakladatelství: HOST
    Počet stran: 530
    Věková hranice: 18+ (sexuální scény, násilí)
    Přečteno v květnu 2014, 3 dny, v češtině




    Mikael Blomkvist, novinář, právě učinil největší chybu své kariéry – zveřejnil článek, který mu vybouchl do obličeje. Jeho kariéra se otřásla v základech a prozatím se rozhodl odejít i z vedení časopisu Milénium, jehož byl spoluzakladatelem. Ve stejnou chvíli se objeví pracovní nabídka od Henrika Vangera, spolumajitele rodinného koncernu Vanger. Rozhodně se nejedná o běžnou novinářskou práci. Jeho úkolem je sepsat rodinnou kroniku Vangerů a přitom najít vraha mladé Harriet, která se v šestnácti letech beze stopy ztratila. Na oplátku dostane Blomkvist štědrý plat a informace potřebné k tomu, aby zničil člověka, který ho dostal na dno. Jenže Mikael si s touhle prací ukousl mnohem větší sousto, než si zprvu myslel.

    Vždycky jsem se čtením detektivek váhala, protože nejsou zrovna mojí krevní skupinou. Ale série Milénium patří svou pověstí mezi nejlepší díla severské literatury, takže jsem nakonec ani já neodolala. Také to byl perfektní start do říše detektivek.

    Mikael Blomkvist není v podstatě nijak zvláštní postava. Je to investigativní novinář, zabývající se ekonomickými podvody, rozvedený, ale s kladným vztahem k ženám, ale nikomu by nikdy neublížil. Je to takový typický kladný hrdina. A hlavně uvěřitelný hrdina. Je jako každý jiný člověk, má svoje chyby a musí s nimi žít. Lisbeth Salanderová je všechno, jen ne jednoduchá. Měla komplikované dětství, o kterém se toho ale v tomto díle moc nedozvíme. Je uzavřená, tichá a asociální. Ale ve chvíli, kdy si k ní někdo něco dovolí, je nelítostná a nebojí se dotyčnému pomstít. Do svého života si pustila jen hrstku lidí. Když se u ní objeví Mikael, který od ní potřebuje pomoc a zároveň zná její největší tajemství nemá ani ponětí, do čeho bude vtažena. Jenže ani jeden z nich se jen tak nevzdá, dokud neodhalí sériového vraha, který své oběti rozhodně nešetří.

    Kniha je rozdělena do několika částí a každá část je temnější než ta předchozí. Zpočátku jsem se sice v klanu Vangerů ztrácela, ale čím déle člověk čte, tím více se charaktery vyjasňují. A tím více se vyjasňují také nechutné detaily z minulosti, na které se už zapomnělo. Kniha je opravdu o mužích, kteří nenávidí ženy a to až do té míry, že nemají problém je zabít. Jenom zhruba první polovina mohla být trochu dynamičtější, ale tento nedostatek byl vynahrazen zbytkem knihy, který mě doslova vtáhl a nutil rychle otáčet stránky. Tuhle knihu je těžké soudit, protože aby si o ní někdo mohl udělat obrázek, musí si ji přečíst sám a příběh si prožít. Protože se bezpochyby jedná o dílo, které je unikátní, zneklidňující, poutavé, akční a v neposlední řadě také zvrácené.



    HODNOCENÍ:


  2. 0 komentářů :

    Okomentovat