Rss Feed
  1. Eleanor and Park

    čtvrtek 12. června 2014

    Originální cover
    Autor: Rainbow Rowell

    Anotace na Goodreads:

    Dva lidé, kteří nezapadají.
    Jedna neobyčejná láska.

    Eleanor... Rudé vlasy, špatné oblečení. Stojící za ním, dokud se neotočí. Ležící vedle něj, dokud se neprobudí. Všichni kolem ní se zdají fádnější a nezajímavější a nikdy nejsou dost dobří...Eleanor.

    Park... Ví, že bude milovat písničku ještě před tím, než jí ji pustí. Směje se jejím vtipům dřív, než se dostane k pointě. Je tu místo na jeho hrudníku, přímo pod jeho hrdlem, které ji nutí chtít dodržovat sliby...Park.

    Odehrávající se během jednoho školního roku, jde o příběh dvou osudem si souzených šestnáctiletých lidí – dost chytrých na to, aby věděli, že první láska skoro nikdy nevydrží, ale statečných a dostatečně zoufalých na to, aby to zkusili.



    Datum vydání v USA: 26. 2. 2013
    Nakladatelství: St. Martin's Press
    Počet stran: 328
    Přečteno v květnu, 1 den, v angličtině




    Píše se rok 1986. Eleanor nastupuje do nové školy a její život není ani v nejmenším jednoduchý. Právě se po roce vrátila domů, sdílí svůj pokoj se svými čtyřmi sourozenci a v domě je jen malá koupelna, která ani nemá dveře a jsou neustále bez peněz. Ano, život by mohl být lepší, ale ona se musí poprat s tím, co má. Na rozdíl od ní Park vypadá jako kluk, který se bez problémů může pohybovat mezi populárními lidmi ze školy. Mohl by, ale nechce – zrovna příjemně se mezi nimi totiž necítí. Nikam nezapadá. Když uvidí poprvé v autobuse Eleanor, v hlavě se jí směje – a také ji lituje. Dívka jako ona nemá mezi ostatními šanci. Jenže ona nechce mít šanci u ostatních – stačí jí šance u Parka.

    Tahle chvíle je od svého vydání určitým fenoménem mezi zahraničními čtenáři a bloggery. Pořád na mě vykukovala v nějakých TOP 10 a podobně, až jsem nakonec podlehla a po knize sáhla.

    Eleanor je tradičně netradiční postava. Do školy nezapadá, nosí hrozné oblečení a doma je to všechno, jen ne v pořádku. V tomhle je tahle postava tradiční. Jenže to, jaká je a jak se s tím vypořádává z ní udělalo hodně silnou osobnost a postavu, která má sice svoje chyby, ale i spoustu kladů – stejně jako my všichni. Spousta z nás asi může v něčem s Eleanor soucítit, protože ne všichni lidé jsou hvězdami školy. Ale můžeme jí také závidět – její vztah s Parkem je dost silný a chycený z úplně jiné strany, než většina lovestory dnešní doby.

    Park v každém ohledu Eleanor doplňuje, i když jsou ve spoustě věcí rozdílní. On sám zpočátku nemá tušení, jak se se svými rostoucími city k Eleanor vypořádat a autorce se povedlo popsat myšlenky dospívajícího kluka z poloviny osmdesátých let podle mě naprosto skvěle. Ono pustit se do myšlenek opačného pohlaví je vždycky celkem ošemetné a ne vždy se to musí vyvést tak, jak původně mělo. Tady se to ale podle mě povedlo.

    Tahle kniha mě téměř minula. Jenom téměř. Nakonec můžu poděkovat všem, kteří knihu četli a na které zapůsobila, protože kdyby touhle knihou nezaplavili internet, neměla bych o ní ani ponětí, a to by byla velká škoda, protože jsem knihu doslova zhltla a od začátku až do konce si ji užila. U málokterých knih se mi stává, že se mi napětím doslova stahuje hrudník a cítím chvění v břiše. U Eleanor a Parka jsem tohle cítila. A to samo o sobě vypovídá o tom, jak silný zážitek to pro mě byl. Pokud si na knihu netroufáte, protože je v angličtině, nezoufejte – nakladatelství YOLI plánuje její vydání v češtině na listopad letošního roku.



    HODNOCENÍ:


  2. 0 komentářů :

    Okomentovat