Rss Feed
  1. Lovci hlav

    středa 18. června 2014

    Česká obálka
    Autor: Jo Nesbo

    Anotace:

    Roger Brown je podle svého vlastního názoru nejlepší a nejhůře placený lovec hlav v Norsku, Protože má příliš krásnou a náročnou ženu a příliš drahou vilu, musí si potají přivydělávat krádežemi uměleckých děl. Clas Greve je dokonalý kandidát na jakoukoli vrcholnou pozici. Ženám připadá okouzlující, a navíc vlastní jednu Rubensovu olejomalbu stomilionové hodnoty. Dokáže-li Roger Brown tento obraz získat, vyřeší se tím jeho ekonomické potíže a Diana bude navždy jeho. Diana chce svoji galerii. A dítě. Všichni něco chtějí. Nikdo nedostane nic zadarmo. Bude třeba jít přes mrtvoly. Lov hlav začíná.



    Datum vydání v ČR: 7. 11. 2011
    Nakladatelství: Kniha Zlín
    Počet stran: 252
    Přečteno v květnu 2014, 1 den, v češtině




    Roger Brown je lovec hlav. Vyhledává pro své zákazníky ideální zaměstnance, kteří by se přesně hodili na danou pozici ve firmě. A Roger Brown je hvězdou v oboru, která se nikdy neplete. Když řekne, že firma lepšího kandidáta nenajde, tak má pravdu. Jím vybraní kandidáti nikdy nezůstanou bez pozice. Roger má ale ještě jednu práci – krade obrazy. Za svůj plat by si totiž nemohl dovolit luxus a zábavu, kterou vyžaduje jeho žena a kterou ji on nemůže upřít. A všechno mu také vychází, dokud ho jeho žena neseznámí s Clasem Grevem. Pak to totiž s jeho životem půjde strmě dolů a pokud si nedá pozor, může skončit mrtvý...

    Tahle kniha se ke mně dostala díky jednomu semináři, který jsem si zapsala ve škole. Jo Nesba jsem měla v hledáčku dost dlouho a konečně jsem taky jednu z jeho knih přečetla.

    Z velké části si Roger Brown snaží svými pracovními úspěchy kompenzovat svou výšku, na kterou sám poukazuje. To, že není vysoký, je pro něj osobním břemenem. Přesto ale na okolí působí jako arogantní, sebejistý muž, který ví vše. Proto je pro něj Clas Greve výzvou – zpochybňuje mistrovské umění Rogera. Proto mu Roger musí ukázat, kdo je tu hvězdou. Tak ale začne hra na kočku a myš, která je hlavní osou většiny příběhu, který je rozdělen na několik samostatných částí. Tahle je chladnokrevná a Roger se v ní snaží o jediné – přežít. Chvílemi je vážně zajímavé sledovat, kam až jsou jednotlivé postavy ochotné zajít, aby dosáhly svého a co je k těmto činům motivuje. Rozhodně jde o zajímavé vykreslení psychiky nejen těchto knižních postav, ale i lidí všeobecně.

    Autorovi se povedlo vykreslit jednotlivé postavy a scény realisticky, někdy až brutálně. Pokud si čtenář nenechá nic ujít, může sledovat stopy zápletky spolu s hlavním hrdinou. Bohužel byla zlodějská stránka Rogera Browna odsunuta díky hlavnímu ději do pozadí. Tato kniha rozhodně patří mezi ty, které mě vtáhla do děje a nepustila, dokud jsem ji nedočetla a postupně jsem odhalovala motivy Clase Greveho spolu s hlavním hrdinou – ale ne všechny, některé byly opravdu zamotané. Jak už jsem řekla na začátku, jednalo se o mou první knihu z pera Jo Nesba a jako taková mě rozhodně nezklamala – naopak, příště se nebudu bát po další knize od tohoto autora sáhnout.



    HODNOCENÍ:


  2. 0 komentářů :

    Okomentovat