Rss Feed
  1. The Selection

    pondělí 3. června 2013

    Originální cover
    Autor: Kiera Cass
    Série: The Selection
    Díl: první

    Anotace na Goodreads:
    Pro třicet pět dívek je Výběr životní šancí. Příležitost uniknout životu, který pro ně byl naplánovaný od jejich narození. Být vtažena do světa plného třpytivých rób a šperků nevyčíslitelné hodnoty. Žít v paláci a soutěžit o srdce úžasného prince Maxona.

    Jenže pro Americu Singer je být Vyvolenou noční můrou. Znamená to otočit se zády na její tajnou lásku s Aspenem, který je o třídu níž než ona. Opustit dům, aby mohla vstoupit do nelítostné soutěže o korunku, kterou nechce. Žít v paláci, kterému neustále vyhrožují útoky násilní rebelové.

    Poté se America setká s princem Maxonem. Postupně začíná zpochybňovat všechny plány, které si vytvořila – a uvědomí si, že život, o kterém vždy snila, se možná nemůže srovnávat s budoucností, kterou si nikdy nepředstavovala.



    Datum vydání v USA: 24. 4. 2012
    Nakladatelství: HarperTeen
    Počet stran: 327
    Hodnocení: 4 z 5
    Přečteno v květnu 2013, 3 dny, v angličtině.

    Originální trailer ke knize:






    Illéa se chystá na událost, která probíhá jen jednou za mnoho a mnoho let. Princ Maxon dospěl do věku, kdy už je načase, aby se oženil. Proto přichází na řadu Výběr. Jedná se o událost, kdy je ze všech vhodných dívek v království náhodně vybráno 35 dívek, které se o princovu přízeň utkají. America Singer je asi jedinou dívkou z království, kterou princ nezajímá, proto z počátku naprosto odmítá, že by se Výběru vůbec zúčastnila. Až její přítel Aspen ji k tomu přinutí. A proč taky ne - jaká je vůbec šance, že by ji mohli vylosovat? Očividně veliká, protože právě ona se stane jednou z oněch vyvolených dívek. Je Maxon opravdu tak škrobený, jak v televizi vypadá, nebo se v něm skrývá něco, co Americe ukáže, že o něj přece jen stojí za to bojovat?

    Tahle kniha putuje knižním světem už dost dlouho. Já jsem se na ni chystala hlavně kvůli její obálce, protože řekněte, není naprosto parádní? Jenže jak už víme, obálka u knihy není všechno. A jak to teda s knihou The Selection dopadlo?

    America Singer v životě toužila pouze po dvou věcech - po hudbě a Aspenovi. Obě přání se jí splnila a ona si žije tak spokojeně, jak je jen za podmínek, které jsou spojené s její třídou, možné. Jenže nic netrvá věčně a i její život se obrátí naruby, když je vybrána jako jedna z potencionálních budoucích princezen. Aspen ji opustí a hudba se jí naprosto vzdálí. Ví jen jediné - ona princeznou být nechce. Hlavně ale nechce být ženou naškrobeného a upjatého Maxona. Jenže členství ve Výběru může přinést její rodině peníze, které tak zoufale potřebuje, takže vlastně není jiná možnost. Jen musí v soutěži zůstat tak dlouho, jak jen to bude možné...America na mě působila tak nějak zvláštně - z jedné strany jako celkem silná holka, která ví co chce a ví, jak toho dosáhnout a z druhé strany jako někdo, kdo je naprosto mimo a nejradši by se zhroutila v koutku a plakala. Tak nějak zkrátka nevím, co si o ní myslet.

    Maxon se v knize zase tak moc neobjevil, ale jedním jsem si jistá - ten kluk má Americu vážně rád. A rozhodně to není žádný naškrobený panák. Nedivím se, že dokázal Americu nalomit, já bych si asi taky dala říct :D. Ta korunka by byla už jenom bonus :D.

    To všechno nám ještě ovšem zamotává Aspen, ale popravdě - ať jde do hájíčku zelenýho, nikdo o něj nestojí :D. Ano, možná je sexy a líbá jako bůh, ale něco mu podle mě chybí. A zrovna to něco má Maxon. I America to začíná postupně vidět, protože bych ji snad musela proplesknout, protože její slepota vůči některým věcem je naprosto zarážející.

    Kniha The Selection je taková reality show v pevných deskách, což je celkem originální nápad. Kromě Hunger Games si teď ani z hlavy nevybavím jinou takto pojatou knihu, což je celkem velké plus. A když se přenesu přes fakt, jak moc bych někdy vlepila hlavní hrdince, byla kniha zábavná a děj rychle ubíhal. Navíc je v knize skvěle vidět, co všechny jsou některé dívky ochotné udělat pro výhru, je ale otázkou, zda chtějí prince, nebo korunu...The Selection je podle mě vhodné a nenáročné večerní čtení, které překousnete raz dva :).

  2. 0 komentářů :

    Okomentovat