Rss Feed
  1. RC Review: Samotáři

    úterý 4. června 2013

    Česká obálka
    Autor: Lex Thomas
    Série: Karanténa
    Díl: první

    Anotace:

    Odmaturuj nebo zemři!

    Byl to jen další obyčejný den na McKinleyho střední škole. Dokud školou neotřásl mohutný výbuch. Samotář David Thorpe se pokusil pomoci svému učiteli angličtiny. Ten mu však zemřel přímo před očima. A to byl jen začátek.

    McKinleyho střední škola se změnila v nejhorší noční můru. Všichni studenti jsou napadeni virem, který je pro dospělé smrtelný. Škola je v karanténě pod dohledem armády. Všichni učitelé jsou mrtví. Z nevinných skupinek studentů se vytvořily násilné gangy. Bez nich není naděje na přežití. David nemá svůj gang. Má jen mladšího bratra Willa a s ním stojí proti celé škole.



    Datum vydání: duben 2013
    Nakladatelství: Fortuna Libri
    Počet stran: 384
    Hodnocení: 3 z 5
    Přečteno v červnu 2013, 4 dny, v češtině



    O AUTORECH

    Zajímavostí této knihy je, že je napsána autorským duem Lexem Hrabem a Thomasem Voorhiesem. Tito dva se setkali ve spisovatelském kroužku v Los Angeles a společně si sedli natolik, že kromě filmových scénářů vznikla i kniha Karanténa: Samotáři.




    Jaká je nejhorší noční můra každého teenagera? Být uvězněný ve škole. A ne jen jedno odpoledne, ale měsíce, dokonce i roky. Přesně to se stalo. Poté, co byly studenti McKinleyho střední školy nakaženi virem, po kterém dospělí umírají, armáda je uvěznila ve škole a oni nikam jinam nemohou, protože dospělí kvůli viru umírají. Pro Willa to měl být první rok na střední. Čekal, že tohle bude nový začátek...Jeho bratr David se na rozdíl od něj držel zpátky. Po smrti jejich matky, rozchodu s jeho holkou Hilary a odchodem z fotbalového týmu se snaží nevyčnívat. Po napadení virem mají oba jen toho druhého a šance na přežití se každým dnem snižuje...

    Abych pravdu řekla, po přečtení nějakých prvních dvou nebo tří kapitol jsem čekala, že se mi kniha líbit nebude, protože představa nějakého viru a armády zrovna nezní jako můj šálek kávy. Nakonec jsem ale byla ráda, že jsem knihu nakonec neodložila, protože se vše vyvinulo naprosto jinak, než jsem očekávala.

    Will s Davidem žijí po smrti své matky pouze s otcem, ale skutečně se mohou spolehnout pouze jeden na druhého. Nikdy v životě by ani jednoho z nich nenapadlo, co je potká, když vejdou do hal McKinleyho střední v onen osudný den. Když se ozve výbuch, nikdo z žáků netuší, co se děje. Když poté učitelé začnou vykašlávat krev a okamžitě umírat, pokusí se dostat ven. Tam je ale zastaví armáda, která je připravená střílet, pokud se někdo z nich pokusí utéct. Škola je neprodyšně uzavřena a skryta pod šedou plachtu, z pod které se nikdo nedostane ven ani dovnitř. Všichni doufají, že tento stav nepotrvá dlouho. O to víc jsou překvapení, když ještě za rok jsou na stejném místě. Všechno je stejné, jenom jejich situace se o dost změnila...

    Kniha je naprosto skvělým vykreslením toho, jak se člověk změní podle okolností, ve kterých se octne. Bývalí přátelé se k sobě postaví zády, silnější utlačují mladší, každý musí ukázat svou dominanci, jinak se může stát, že do rána bude mrtvý. Své postavení si v téhle škole musíte, stejně jako v kterékoli jiné, dobít, ale tady tento boj probíhá za mnohem tvrdších podmínek a nikdo si nemůže být jistý, že mu jeho protivník udělí milost. Mně osobně to přišlo jako nějaký šílený psychologický experiment, který se vymkl kontrole. Musím smeknout autorům za to, jak dokázali popsat myšlení a chování postav, které dost často čelily situacím, které si my nedokážeme ani představit.

    Konec knihy ve mně zanechal smíchané pocity...Byla v něm naděje, vidina normálního života pro všechny postavy, ale i vidina dalšího nebezpečí. Kdo ví, jak se příběh bude dál vyvíjet, protože jak říkám, to zakončení bylo takové všelijaké. Každopádně tu máme naději na lepší zítřky v McKinleyho střední škole :D.



    Děkuji nakladatelství FORTUNA LIBRI za poskytnutí recenzního výtisku.

  2. 0 komentářů :

    Okomentovat