Rss Feed
  1. RC Review: Mise

    čtvrtek 4. července 2013

    Česká obálka
    Autor: Allen Zadoff

    Anotace:

    Na jedinci nezáleží, záleží jen na misi.

    Potřebují perfektního vojáka.

    Někoho, kdo si dokáže zachovat chladnou hlavu.

    Někoho, kdo jedná bez soucitu, beze strachu, bez emocí.

    A proto vycvičili teenagera bez minulosti a beze jména.

    Je nenápadný, málokdo si ho všimne. Střídá města, školy, kamarády, na novém místě zůstane vždy jen krátce, ale pokaždé někdo zemře. Mise je splněna a on má před sebou nový úkol.

    Všechno je najednou jinak, když má zneškodnit starostu New Yorku. S jeho dcerou toho má mnoho společného a starosta mu připomíná otce. Hluboko uvnitř totiž sní o normálním životě, o lásce, o domově a o rodičích, o které přišel. Touží po obyčejném životě natolik, aby misi sabotoval?



    Datum vydání v ČR: červen 2013
    Nakladatelství: Fortuna Libri
    Počet stran: 352
    Hodnocení: 4 z 5
    Přečteno v červnu 2013, 3 dny, v češtině



    Není nikdo. Nemá přátele. Nemá rodinu. Nemá vlastní život. Jediné, co má, jsou jeho mise - úkoly, které mu zadává Program. Nepřemýšlí proč. Je totiž jen voják, jenom nástroj, který udělá špinavou práci a zmizí. Jenže je tu jeden faktor, který do rovnice nezapadá - lidská přitažlivost. Když dostal svůj poslední úkol myslel, že se bude řídit klasickým scénářem. Jenže na splnění nedostal ani měsíce, ani týdny. Pět dní. Pět dní, které ho změní navždy...

    Poslední dobou je celkem těžké najít knihu, která by něčím vyčnívala z těch ostatních. Teď se to ale povedlo, protože Mise rozhodně není obyčejnou knihou s obyčejným tématem.

    Je to voják. Už roky nepoužívá své jméno, na každý úkol získá nové. Normální kluci v jeho věku se starají o počítačové hry, sport a holky. On se stará o to, aby se dostal do domu svého cíle a tam ho nenápadně zabil. Vždycky to vypadá jako infarkt. Potom se už jen vypařit. Všichni na něj brzy zapomenou, ničím totiž nevyniká - alespoň ne ničím, o čem by věděli. Jenže jeho poslední úkol se vymyká normálu. Cíl: starosta města New York. Počet dní: 5. Prostředník: starostova dcera Sam. Právě u Sam si musí získat důvěru. Jenže už první den zjistí, že tohle bude mnohem těžší, než to už je...

    Tenhle kluk se rozhodně vymyká z řad všech ostatních hrdinů. V podstatě o něm většinu knihy nevíte nic, jenom tušíte. Absolutně potlačil všechny city, které kdy cítil, nic si nepřipouští. Jenže city nemůžete popírat navždy - ony se jednoho dne proderou na povrch. Právě tenhle aspekt bylo strašně zajímavé sledovat - jak se mu postupně vrací vzpomínky, emoce, city...Každý má přece právo vědět, že není pouze bezcitným robotem, který plní rozkazy ostatních.

    Kniha je psaná svým vlastním osobitým stylem. Text je složen z krátkých holých vět, které vždy trefně zapadají do atmosféry. Pomáhají vám cítit a prožívat to, co cítí i hlavní hrdina. Když jsem knihu dočetla, věděla jsem 2 věci: že se mi kniha líbila a že mám vztek. Konkrétně vztek na Program, protože politika jejich fungování je sprostá, krutá a bezcitná. Zase je ale pravda, že kdyby to bylo jinak, kniha už by nebyla taková, jaká je, a to by byla ohromná škoda. Navíc konec vám umožní domyslet si, jak to asi bude dál, takže je nakonec jen na vás, jaký osud bude v budoucnu tenhle bezejmenný chlapec mít.



    Děkuji nakladatelství FORTUNA LIBRI za poskytnutí recenzního výtisku.


  2. 0 komentářů :

    Okomentovat