Rss Feed
  1. Letní dumání 2 (3)

    neděle 21. července 2013


    Stejně jako loňské léto tu máme projekt Letní dumání, které má na svědomí Syki. Projekt bude probíhat až do 31. 8., takže máme před sebou dva zajímavé měsíce :).


    Retelling

    Retelling aneb Převlečme starý příběh do nového kabátu. Zní to jednoduše, ale zdání klame. Onen kabát nemusí vždy sedět a z něčeho hezkého se může stát něco, co na vás má jediný efekt – nudíte se. Právě taková je temná stránka retellingů.

    Asi nejčastější retelling najdeme u pohádek. Fakt, že ne všichni lidé znají stejnou verzi jedné pohádky svědčí o tom, že každý příběh se během let trošku upraví. Tomuto se asi nevyhneme a ne vždycky to musí být na škodu. V poslední době jako by se ale roztrhl pytel s novými verzemi Krásky a zvířete, řeckých mýtů a podobných tradičních příběhů. A abych byla upřímná, najde se mezi nimi jen pár povedených kousků. Málokterý autor totiž dokáže vnést do příběhu nějakou originalitu a něco svého tak, aby to nepůsobilo přeplácaně. Většinou se totiž honba za originálním příběhem změní v boj o to, kolik nových prvků se dá do příběhu vnést.

    Právě takový byl například příběh v knize Tris & Izzie, která má být retellingem klasického příběhu Tristana a Isoldy. Už podle hodnocení na Goodreads je ale vidět, že nejsem jediný čtenář, kterému přišlo, že tahle kniha prostě není ono. Staví sice na dobrém základě, ale některé prvky by stálo za to rozpracovat, zatímco jiné by stálo za to úplně vymazat. Podobně je na tom i řada různých retellingů Pýchy a předsudku, které ale většinou také narazí. Těžko říct, kde může ležet chyba – jestli v tom, že se autoři až moc drží původní verze, nebo naopak naprosto vyjedou ze zajetých kolejí a dělají si s příběhem co chtějí. Nevím, nevím...

    Na téma retellingů by se bezpochyby dalo diskutovat hodiny. Jedno je ale jasné – retellingy byly, jsou a budou. A my bychom jim měli dát šanci, protože mezi dlouhou řadou těch nepovedených se skrývají i ty opravdu vydařené, u kterých by byla škody, kdyby nedostali šanci.



  2. 0 komentářů :

    Okomentovat