Rss Feed
  1. Zimní dumání (1)

    pátek 7. prosince 2012


    Léto je za námi, a s ním i Letní dumání. Jenže Syki ani roční období nezastaví, a my tu máme pro změnu dumání zimní, jehož první článek je na téma knižních postav.



    A teď to zkusím já

    Kdo z nás se někdy nechtěl převtělit do nějaké postavy, o které právě čteme? Je mistrovským umem autora, pokud se mu podaří zatáhnout vás do děje tak, že si řeknete: ,,Kéž bych to byla já.“

    Nevím jak je tomu u vás, ale mě se dost často stává, že pokud mě kniha chytne, tak si místo hlavní hrdinky začnu tak nějak představovat sama sebe. Ne, opravdu nejsem narcista, jenom se dost často uprostřed příběhu chytnu, že si nepředstavuju krásnou blondýnku, ale úplně obyčejnou brunetu, která se jenom dost často nudí a alespoň prostřednictvím knih prožije nějaké to dobrodružství. Obzvlášť pokud kolem hrdinky poletuje nějaký ultra sexy kluk, který je tak dokonalý, že vážně nemůže existovat.


    Dalším momentem, kdy lituju, že se nemůžu prodrat do knížky a zasáhnout do děje je, když hrdinka dělá naprosté koniny a já chci udělat jediné – pěkně ji proplesknout a narvat ji trochu rozumu do hlavy. Kolikrát jste chtěli zařvat alespoň na tu knihu, jenom abyste si ulevili, když už vás hrdinka vytáčela na maximum. Jenže ruku na srdce – i my děláme chyby, a dost často se taky neobjeví nikdo, kdo by vás proplesknul a poradil. Takže se musíme smířit s tím, že i postavy jsou jenom lidé, i když fiktivní, takže mají právo na chyby stejně jako my.



    Asi všichni jsme si v dětství během čtení pohádek představovali, že jsme princové nebo princezny. Bohužel jsme vyrostli, a pohádkové postavy nám nestačí. Teď chceme po boku Harryho studovat v Bradavicích, s Rose zabíjet strigoje a společně s Tris přijít na kloub tomu, co to skutečně znamená být divergentní. A na tom není nic špatného. Každý z nás má právo se občas zasnít a stát se součástí světa, který se od našeho naprosto liší, ale v mnoha věcech je také naprosto stejný.

  2. 5 komentářů :

    1. Syki řekl(a)...

      Prej, Syki nezastaví ani roční období :D Akorát, jak moc divné je, že bych pořád chtěla být princezna? Will je sice už zadaný, ale ještě pořád je tu Harry! :D

    2. Romule řekl(a)...

      Zrovna dneska jsem mamce říkala, že si vezmu Harryho :D Že za ním klidně i pojedu do Afghanistánu nebo kde to válčí :D

    3. Syki řekl(a)...

      Jasné, titul je prostě titul! :D

    4. Romule řekl(a)...

      Taky jsme jenom lidi :D

    5. Syki řekl(a)...

      Jsme ldii bažící po titulu! Přiznejme si to :D

    Okomentovat