Rss Feed
  1. V is for Virgin

    pátek 28. února 2014

    Originální cover
    Autor: Kelly Oram
    Série: V is for Virgin
    Díl: první

    Anotace na Goodreads:

    Když dostane Val Jensenová kopačky kvůli jejímu rozhodnutí zůstat pannou až do svatby, její ošklivý rozchod se rozšíří po YouTube a udělá z ní nejnovější internetovou senzaci.

    Po dnech posmívání ze strany jejích spolužáků začne Val školní kampaň, aby získala podporu pro svou věc. Chtěla učinit prohlášení, ale nikdy nikdy nesnila, že se do sporu dostane celý národ.

    Jako by to, že se stala celostátně známou jako “Panna Val” nestačilo, Valin už tak hektický život se začne silně vymykat kontrole když se bad boy Kyle Hamilton, hlavní zpěvák rockové kapely Tralse rozhodne, že přijme její abstinenci jako svou osobní výzvu.

    Jak může dívka jít za tím, čemu věří, kdy vítěz tohoto ročníku o nejvíc sexy žijícího muže dělá všechno, co je v jeho silách, aby ji získal?



    Datum vydání v USA: 11. 12. 2012
    Nakladatelství: Bluefields
    Počet stran: 360
    Přečteno v prosinci 2013, 2 dny, v angličtině





    Val si dala slib – zůstane pannou až do svatby. Ne kvůli víře, ale kvůli tomu, co se stalo její matce – otěhotněla, ještě dřív, než vůbec dokončila školu. O Val se nemohla starat, takže ji dala páru, o kterém věděla, že se o Val postará. Jediné, co ji po ní zbylo, byl řetízek s písmenem V, který nosí na krku. A tak když ji její kluk nutí, aby se s ním vyspala, řekne ne. Čeká, že ji pochopí, ale místo toho se ji snaží přesvědčit, že by to měla udělat. A tak Val neváhá a rozejde se s ním. Když dojde druhý den do školy zjistí, že její bývalý historku trošku pozměnil a ještě k tomu se ukázal se školní královnou (a největší mrchou). V momentě, kdy je Val uviděla spolu v jídelně, kde se jí ještě ke všemu posmívali, bouchla. Bylo jí jedno, kdo je v jídelně. Bylo jí jedno, co si o ní budou myslet. Přece někomu nedovolí, aby o ní roznášel věci, které nejsou pravda jen kvůli tomu, aby si sám vylepšil svou pověst. Jenže Val nevěděla, že ji při její scéně natáčí. A že video spustí tak silnou řetězovou reakci, že ji nebude schopná zastavit...

    Poslední dobou je celkem problém najít knihu, ve které by se neřešil sex. A sex je přesně to, co se řeší i tady. Přesto je ale kniha jiná než ty ostatní, což už jste jistě pochopili z anotace. V téhle knize fandíte hrdince z jednoho hlavního důvodu – chcete, aby odolala.

    Val by mohla být obyčejná středoškolačka – pokud by na celou školní jídelnu nekřičela, že je panna a že to tak hodlá nechat. Teď je slavná a středem pozornosti. Jenže je tu jeden člověk, jehož pozornost zrovna nepotřebuje – Kyle Hamilton. Val ho nemůže vystát, ale zároveň ji neskutečně přitahuje. Chemie, která je mezi nimi, je tak silná, že proti ní musí doslova bojovat – i když jsou chvíle, kdy jí to Kyle neskutečně ulehčuje, protože si nemůže pomoct a musí se chovat jako idiot. Aby se Val zbavila pokušení, soustředí se na svou misi a jde si za svým. Musí si ale dávat pozor, aby tomu nevěnovala všechen svůj čas – tak by totiž mohla přijít o ty, které má nejradši. Právě Val je ten prvek, díky kterému se mi kniha líbila. Její postoj, zápal, cílevědomost – kdo by takový aspoň někdy nechtěl být? I když to vypadá, že se všechno kolem ní hroutí, zůstane silná a pořád bude věřit v to, co dělá. A Val by nebyla Val, kdyby v příběhu chyběl Kyle. Drzý, sebejistý a tvrdohlavý Kyle. I přesto, že je jeho chování občas na facku, neměnila bych ho, protože je vidět, že v jádru je trošku jiný, než se může zdát.

    Musím říct jednu věc – tuhle knížku by si měla přečíst každá holka nad patnáct, protože postoj Val vůči jejímu panenství je přesně to, co dělá knížku naprosto jinou. Nesmutní a nehledá cestu, jak o to co nejdřív přijít, ne ne, ona je na to pyšná, nestydí se za to a netají to. To, že je šťastná nezávisí na tom, jestli už s někým spala. A tak to zůstane, dokud nenajde někoho, kdo ji bude milovat i přesto, že bude muset čekat nějakou dobu, než k něčemu dojde. A tomu já říkám výzva. Nejsem tu ale proto, abych vynášela nějaké feministické soudy, proto vám dám už jen dvě rady na závěr – nevyhýbejte se téhle knize, stojí za to a rozhodně si přečtěte i epilog, protože to je skutečná třešnička na dortu, která stojí za to – stejně jako celá kniha.




    HODNOCENÍ:


  2. 0 komentářů :

    Okomentovat