Rss Feed
  1. Divergence

    čtvrtek 7. června 2012

    Česká obálka
    Autor: Veronica Roth
    Nakladatelství: CooBoo
    Česká anotace:
    V Chicagu budoucnosti je společnost rozdělena do 5 frakcí a každá z nich se věnuje pěstování určité ctnosti - Candor (poctivost), Abnegation (nesobeckost), Dauntless (odvážnost), Amity (mírumilovnost) a Erudite (inteligence). V takovém světě žije Beatrice. Každý rok ve stanovený den si musí všichni šestnáctiletí vybrat jednu z frakcí, do níž budou patřit po celý svůj život. Beatrice se rozhoduje mezi tím, jestli zůstane s rodinou, nebo bude sama sebou - obojí mít nemůže...




    Vydání v USA: 3. 5. 2011
    Vydání v ČR: květen 2012
    Počet stran: 344
    Hodnocení: 5 z 5
    Přečteno v květnu 2012, 2 dny, v češtině


    Tris stojí před velkým rozhodnutím. To jí může změnit život navždy. Půjde Tris zatím, co chce její srdce, nebo zůstane věrná své rodině? Vše navíc zkomplikuje ta skutečnost, že Tris je jiná než ostatní...Ona je totiž divergentní.

    O knize jsem slyšela už nějakou dobu předtím, než vyšla v Americe. Přečetla jsem několik nadšených recenzí, ale pořád jsem se k ní nějak nemohla dostat. Když ale vyšla u nás, neváhala jsem a okamžitě si ji koupila.

    Jednou za čas každý z nás narazí na knihu, kterou prostě nemůže dát z ruky. A tohle je jedna z těch mála vyvolených. Veronica píše tak, že se stanete součástí děje, žádnou z postav nechcete opustit, protože chcete vědět, jak to bude dál.

    Sama Tris je důkazem toho, že nezáleží na tom, jak vás vidí ostatní. Neznamená, že když vás ostatní vidí slabou, že jí taky musíte být. Musíte v sobě najít sílu, stejně jako ona, a postavit se jim. Opravdu mi přirostla k srdci. A nebyla jediná.

    Nevím jak vám, ale mně se Čtyřka (nebo Tobias, jak chcete :)) líbil hned. Je to sice tvrďák, ale má v sobě i část, kterou nejde jinak než obejmout :).

    Podle toho, co jsem tu napsala, to může vypadat, že celý příběh stojí jen na vztahu Tris a Čtyřky. Jenže to není ani zdaleka pravda. Je tam plno momentů, kdy jde vyloženě o přežití, o to, zda dokážete čelit vlastnímu strachu a najít v sobě něco, co jste ani nevěděli že ve vás je. Musíte překonat ztráty, které vás neskutečně bolí, a jít dál. A jak jde vidět, ne každý na to má. V téhle knize je zkrátka vše - akce, napětí, láska, nenávist, zkrátka cokoli, na co si vzpomenete. Protože víte co - i když je to obudoucnosti, tohle všechno najdete v životě i dnes. 

  2. 0 komentářů :

    Okomentovat