Rss Feed
  1. Wanderlove

    čtvrtek 23. srpna 2012

    Originální cover
    Autor: Kirsten Hubbard
    Anotace na Goodreads:

    Všechno to zalo hloupou otázkou:

    Jsi Světový Tulák?

    Ne, ale osmnáctiletá Bria Sandoval chce být. Při svém hledání nezávislosti, zapomenutého umění a nezávazných vztahů se zapíše na organizovanou cestu Střední Amerikou - na tu špatnou. Turisté středního věku s ledvinkami jsou asi sotva klíčem ke svému znovuobjevení. Když se Bria setká s Rowanem, oddaným batůžkářem a instruktorem potápění a jeho otevřeně lidumilnou sestrou Starling, chopí se šance opustit svou skupinu a připojit se k nim na neprošlapaných cestách.

    Bria je hodná holka snažící se sejít z cesty. Rowan je zlý kluk pokoušející se zůstat dobrý. Jak cestují napříč panoramatem Mayských vesnic, vzdálenými ostrovya Belize a hostely plnými zvířat z džungle objeví, co mají společného: oba chtějí nechat staré verze svého já za sebou. A tajemství, jak uniknout minulosti, které objevil Rowan, je postupovat neustále vpřed.

    Jenže Bria si uvědomí, že nemůže utíkat věčně - bez ohledu na to, co říká Rowan. Jestli chce mít někdy kuráž zamilovat se do někoho, kdo za to stojí, musí se začít ohlížet zpět.  



    Vydání v USA: 13. 3. 2012
    Hodnocení: 4 z 5
    Přečteno v srpnu 2012, 3 dny, v angličtině



    Hodně lidem v životě připadá, že jsou ztraceni. Kam jsou až ochotni zajít, aby se opět našli? Bria je ochotná zajít hodně daleko - a to až do Střední Ameriky.

    Jenže ne všechno je tak, jak to vypadalo v brožuře. Cestovat se skupinou lidí středního věku není zrovna to, co si představovala. Proto když se jí naskytne šance, aby mohla cestovat s dvojicí, která je tu na vlastní pěst, nezaváhá a chopí se jí. Protože právě v tom se skrývá to pravé dobrodružství - a možná i její pravé já.

    Když jsem po téhle knize sahala, čekala jsem něco celkem běžného - dívku cestující nějakými okoukanými státy a přemítá o životě brouka. Proto jsem ráda, že jsem dostala něco jiného. Umístit děj knihy do Guatemaly a na Belize byl rozhodně dobrý tah. A co bylo ještě skvělé? Ilustrace doplňující celou knihu, které kreslila samotná autorka. Díky těmhle kresbám máme i představu, jak v její hlavě vypadají postavy, o jejichž osudech píše.

    Bria Sandoval - podle mě hodně odvážná holka. Vy byste se vydali na vlastní pěst do Guatemaly? Já asi ne. Snaží se uniknout před vším, co se jí v nedávné době stalo - před rodinou, bývalým přítelem, malováním, které nade všechno miluje a hlavně před sebou samotnou. Ale dá se vůbec utéct?

    Rowan je trošku zvláštní postava. Polovinu knih si hraje na pana tajemného, protože je hodně věcí, o kterých nechce mluvit. Má pevně stanovené hodnoty, které se ale někdy naprosto odlišují od věcí, které dělá. Přesto si ho nejde nezamilovat - jeho gesta, maličkosti, které občas řekne, jeho osobnost. No jo, zase jeden dokonalý kluk, kterého dělají jeho chyby ještě atraktivnějším :D.

    Tahle kniha je horskou jízdou emocí, dramatu a humoru. A nejen to. Je to příběh dvou lidí, kteří to v životě podělali a snaží se najít cestu ven z pasti, které se říká minulost. Možná je řešením přítomnost, možná budoucnost, možná ani jedno. Pokud to chcete zjistit, sáhněte po téhle knize. I vy možná někdy budete chtít najít své já - proto trocha inspirace neuškodí :).

  2. 1 komentářů :

    1. Myanmar řekl(a)...

      O téhle knize jsem neměla ani ponětí,ale obsah zní zajímavě. Tahle putování za hledáním vlastního já nejsou nijak neobvyklá, ale jen někdy skutečně stojí za přečtení, jen někdy obsahují nějakou myšlenku... knížku si připisuji na seznam, snad se k ní jednou dostanu :)

    Okomentovat