Rss Feed
  1. Procitnutí (Lovkyně snů 1)

    pondělí 27. srpna 2012

    Česká obálka
    Autor: Lisa McMann
    Nakladatelství: Fragment
    Česká anotace:
    Sedmnáctiletou Janie už nebaví, že se stále propadá ostatním lidem do snů, zejména pokud ten, komu se zdají, někam padá, ocitá se na veřejnosti nahý nebo sní o svých erotických tužbách. Janie se nemůže nikomu svěřit - neuvěřili by jí a mysleli by si, že je blázen. A tak žije se svou schopností jako s nechtěným prokletím, které neumí ovládat. Pak se jednou propadne do noční můry, z níž jí ztuhne krev v žilách. Poprvé není v něčí zvrácené duši jen pozorovatelem, ale i účastníkem...






    Vydání v ČR: říjen 2011
    Počet stran: 216
    Hodnocení: 4 z 5
    Přečteno v srpnu 2012, 2 dny, v češtině



    Tahle kniha byla daleko lepší, než jsem čekala. Nějakou dobu mi ležela na poličce, a já se jí úspěšně vyhýbala. No jo, další z mých mnoha chyb :).

    Janine by mohla být úplně normální holka, kdyby se ovšem nepropadala lidem do snů. Být v místnosti s někým, kdo spí, je pro ni peklo. Jak ale chcete uniknout snům, když na střední škole spí při vyučování téměř každý druhý. Přesto se Janine naučila s tímhle svým ,,darem'' žít bez větších problémů. To ale jen do doby, než se málem vybourá kvůli snu, do kterého se propadne když projíždí kolem jednoho z domů. Navíc to není jen obyčejný sen. Podobnou noční můru ještě neviděla. Proto se ulici začne vyhýbat. Jenže tahle noční můra ji nenechá jen tak být..

    Janine je postava, ke které má podle mě spousta lidí dost blízko. Kromě onoho padání do snů je to totiž úplně obyčejná holka, která se snaží vypořádat se životem se svou alkoholickou matkou, která se o ni moc nestará a s nedostatkem peněz, díky kterému možná nebude moct jít na vysokou. Nikdy neměla kamarádku, než se před pár lety do sousedství nastěhovala Carrie. Ta mi občas přišla jako kamarádka na baterky, ale když přišlo na věc, dokázala se za Janine postavit.

    A nebyl by to žádný příběh, kdyby v něm chyběl pan tajemný. A to doslova. Janine si Cabela všimla, ještě když byl pro ostatní neviditelný. Ale se začátkem nového roku přijde i nový Cabel. Proč se tak změnil? Jakto že o ném kolují drby, kterého spojují s ,,populárními'' spolužáky, kteří ho předtím nezajímali? Přesto všechno je ale Cabel milý kluk, kterému na Janine záleží. Zaslouží si ale její důvěru?

    Tahle kniha je napsaná poněkud osobitým stylem. Knížka je napsaná celkem stroze, žádná květnatá souvětí ani nic podobného. Navíc je ještě k tomu ve 3. osobě. To všechno dohromady nemusí někomu zrovna sedět, a já to naproso chápu. Chvílemi mi to připomínalo nějaký komentovaný zápas - ,,Janine se zmocňuje balónu. Ten jí přebírá Cabel a míří s ním k bráně. Janine se povedlo mu ho sebrat. Utíká a je to GÓL. Janine skóruje.'' Tolik k odbočce do světa sportu :D Mě tenhle styl ale naprosto seděl, navíc knize neubral na akčnosti a dramatičnosti. Je to zkrátka originál, navíc i s celkem originální zápletkou. Teď, když mám první díl za sebou, rozhodně se tomu druhému už nebudu vyhýbat :). 

  2. 2 komentářů :

    1. Anonymní řekl(a)...

      To zní zajímavě, asi si jí koupím :)

    2. Myanmar řekl(a)...

      Tahle kniha mě taky moc překvapila :) Nejprve rozměry, pak stylem psaní, na který jsem si chvíli zvykala :) Souhlasím ale s tým hodnocením, nakonec to bylo fakt dobré :¨

    Okomentovat