Rss Feed
  1. RC Review: Stephanie von Hohenlohe

    neděle 16. března 2014

    Česká obálka
    Autor: Martha Schadová

    Anotace:

    Když se v roce 1891 narodilo ve Vídni židovské děvčátko jménem Stefanie Richterová, nemohl nikdo netušit, že se jednoho dne bude stýkat s nejmocnějšími tohoto světa.

    Svatbou s knížetem Bedřichem Františkem z Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürstu získala šlechtický titul a brzy poté započala její mezinárodní kariéra. Prostřednictvím tiskového magnáta lorda Rothermera se dokonce seznamuje se samotným Hitlerem. Ba co víc: führer začíná svou "milou kněžnu" záhy pověřovat tajnými diplomatickými úkoly v zájmu říše. Kněžna si počíná zdatně, nakonec je ale v Americe zatčena jako špionka. Její mezinárodní kariéra tím však nekončí. Po válce se s vrozenou ctižádostí vrhá do novinářské branže a ve službách Axela Springera a Henriho Nannena opět slaví úspěch.

    Martha Schadová nám předkládá bohatě propracovaný portrét jedné z nejzářivějších, ale také nejzáhadnějších žen třetí říše.



    Datum vydání: září 2013
    Nakladatelství: PRÁH
    Počet stran: 280
    Přečteno v březnu 2014, 1 den, v češtině

    Svůj vlastní výtisk si můžete koupit ZDE.



    Už jsem toho slyšela spoustu o Hitlerovi a lidech, kteří s ním měli něco společného a pomáhali mu s tím, co tady v Evropě páchal. Ale jméno Stephanie von Hohenlohe jsem slyšela poprvé a samozřejmě jsem byla zvědavá, co byla tato žena zač. A že jsem chvílemi vážně koukala...

    Stephanie byla bezesporu cílevědomá žena. Věděla, kam a ke komu se chce dostat a prošla ložnicemi mnoha významných mužů své doby. Okouzlila téměř každého, s kým se setkala. A tak není překvapením, že se jedním z jejích ctitelů stal i samotný Adolf Hitler, se kterým ale překvapivě neměla ani žádný intimní vztah. Byla pro něj mnohem důležitější – stala se pro něj cenným zdrojem informací a kontaktů, a to zejména v Anglii. Jenže i Stephanie čekal pád, a to v podobě zatčení, které na ni čekalo za oceánem. Jenže ona se se sílou sobě vlastní opět vzchopila a dokázala, že konec Německa rozhodně není i jejím koncem.

    Biografie jsou cenným zdrojem informací, na které byste jinak třeba ani nenarazili. Jejich jediný problém je ale v tom, že jsou plné faktů, ale už ne toho, co si dané osoby myslely nebo co cítili, když dělali to, co dělali. Já osobně (asi jako většina z vás) rozhodně nejsem Hitlerova fanynka a můžu si jenom domýšlet, co Stephanie von Hohenlohe vedlo k tomu, aby byla jeho přítelkyní a v podstatě pravou rukou. Třeba tohle by mě rozhodně zajímalo, jenže v knize to nenajdete. Samotný kněžnin příběh je čtivý, plyne rychle a kromě událostí z jejího života v něm najdete i spoustu informací, které se vážou k době, ve které žila, například přepisy dopisů samotného Hitlera. Rozhodně jde o zajímavou biografii, která ale asi není jen tak pro každého, a to hlavně díky osobnosti kněžny a jejích společníků a chvílím, kdy informace byly tak obsáhlé, že jim člověk chvílemi přestával věnovat pozornost. To se ale může stát u každé biografie.


    HODNOCENÍ:


    Děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.

  2. 0 komentářů :

    Okomentovat