Rss Feed
  1. Sladká políbení (14)

    pátek 30. listopadu 2012


    Toto je týdenní meme pořádané Knižním doupětem.



    Obsidian
    Jennifer L. Armentrout

    Jeho ruce sjely po zdi dolů a zastavily se u mých boků. ,,Vsadím se, že na mě pořád myslíš. Nonstop."
    ,,Jsi blázen." Přitiskla jsem záda ke zdi, bez dechu.
    ,,Asi se ti o mně i zdá." Jeho pohled sjel na mé rty. Cítila jsem, jak se pootevřely. ,,Vsadím se, že si dokonce píšeš moje jméno do tvých sešitů, pořád a pořád dokola, s malým srdíčkem okolo." Zasmála jsem se. ,,ve tvých snech, Daemone. Ty jsi poslední člověk, na kterého-"

    Daemon mě políbil.

    Nebyla v tom chvíle zaváhání. Jeho rty byly na mých a já přestala dýchat. Zatřásl se a vydal ze sebe zvuk, napůl zavrčení, napůl sten. Projely mnou malé záchvěvy rozkoše a paniky když polibek prohloubil a rozevřel mé rty. Přestala jsem myslet. Odstrčila jsem se od zdi a uzavřela tu trochu místa mezi námi, natlačila jsem se na něj, zaryla moje prsty do jeho vlasů. Byly jemné, hedvábné. Nic jiného u něj takové nebylo. Ožila jsem, moje srdce zvětšené do bodu, kdy by mohlo puknout. Nával pocitů, plížících se napříč mým tělem, byl nesnesitelný. Děsivý. Vzrušující.

    Jeho ruce byly na mých bocích a on mě zvedl ze zeěm jako bych byla ze vzduchu. Moje nohy se omotaly kolem jeho pasu a pohli jsme se doprava, kde jsme narazili do lampy. Ta se svalila, ale mně to bylo jedno. Někde v domě zablikalo světlo. Televize se zapnula, vypnula, zase zapnula. Naše rty se neoddělily. Bylo to, jako bysme se nemohli nabažit jeden druhého. Vychutnávali jsme si jeden druhého, topili jsme se v sobě.

    Směřovali jsme k tomuhle měsíce, a Bože, to čekání za to stálo. A já chtěla víc.

  2. Waiting On Wednesday (27)

    středa 28. listopadu 2012


    Týdenní meme pořádané Breaking the Spine. Cílem je vybrat si vždy knihu, kterou si chcete přečíst. Tuto středu jsem vybrala :


    Dream Chaser
    Angie Stanton

    Willow Thomas má zlozvyk utíkat od věcí, které ji děsí. A nedávno skončila s roztleskáváním kvůli děsivému pádu. Kvůli spoustě volného času se přihlásí na produkci muzikálu režírovaného broadwayským choreografem. Když věci začnou vypadat dobře, Willow zjistí, že bude hrát s Elim McAvoyem, nejlepším přítelem, kterého před třemi roky opustila. K tomu všemu ji lidé v muzikálu nesnáší, její zpěv je na nic a její pes je nemocný. Během let Eli vyrostl a teď je sebejistý a dobře vypadá. Rozhodně nespěchá  s tím, aby byl k Willow milý, ale jejich propojené role v muzikálu povedou k jejich propleteným  tělům na zadním sedadle jeho auta. Když už má Willow konečně život pod kontrolou, objeví se další překvapení, které pro ni bude největší životní výzvou. Uteče, nebo bude konečně čelit svým strachům? A bude tu Eli, aby jí pomohl, nebo se k ní obrátí zády?

  3. Teaser Tuesday (23)

    úterý 27. listopadu 2012



    Toto meme pořádá Should Be Reading.

    O CO JDE:  
    1) Vezmi knihu, kterou právě čteš. 
    2) Otevři ji na náhodné stránce. 
    3) Napiš 2 teaserové věty odkudkoliv z oné stránky. 
    4) NEZAHRNUJ DO TOHO SPOILERY!!! (Ujisti se, že to, co píšeš, toho neukazuje příliš moc.  
        Nechceš přece zničit překvapení ostatním!) 
    5) Sdílej název knihy a autora, aby si mohli ostatní TT účastníci knihu přidat do své "to-read"
        záložky.


    Onyx
    Jennifer L. Armentrout


    ,,A starší - Ti o tom taky ví?"

    ...

    Nevolnost rychle rostla. ,,Tím myslíš, že tihle Luxeni by byli..."

  4. Musing Mondays (15)

    pondělí 26. listopadu 2012


    Meme z dílny Should Be Reading. Podstatou je každé pondělí odpovědět na položenou otázku.

    Dnešní otázka: Četla jsi někdy knihu poté, co jsi viděla její filmovou/televizní verzi a zjistila jsi, že knihu nemáš ráda tolik, jako její adaptaci?



    Ano, tohle se někdy stává. Ale já se na to snažím jít trochu jinak. K oběma těmhle prvkům se snažím přistupovat odděleně. Snažím se je vnímat pro to, co jsou, ne jako předlohu nebo adaptaci. Navíc v knize se dají vidět věci, které ve filmu prostě nevidíte. Takže po přečtení neřeknu, že kniha nebo film je lepší, protože oboje má v sobě něco dobrého :).



    Co vy a adaptace? Máte je radši než knihy?

  5. Posuď knihu podle obalu (17)

    neděle 25. listopadu 2012


    Toto je meme pořádané Knižním doupětem. Jeho cílem je každou neděli zveřejnit obálku knihy (je jedno jestli vyjde v budoucnu, nebo už vyšla), stručnou anotaci a vlastní názor na obálku.



    Název knihy: Lucid
    Autor: Adrienne Stoltz, Ron Bass
    Datum vydání: 2. 10. 2012

    Co kdyby ses mohla prosnít do jiného života? Co kdyby jsi mohla žít ten život navždy?

    Sloane a Maggie se nikdy nepotkaly. Sloane je jedničkářka s velkou a milující rodinou. Maggie žije naprosto nezávislý život vycházející herečky v New Yorku. Obě dívky by se nemohly víc lišit - až na jednu věc. Sdílejí tajemství, které nikomu nemohou říct. V noci sní o tom, že jsou tou druhou.

    Čím hlouběji jsou vtahovány do závazků svého vlastního života, tím víc začínají jejich světy nebezpečně splývat dohromady. Nebude trvat dlouho a Sloane s Maggie nebudou schopny rozeznat, který život je skutečný a který je jen sen. Uvědomí si, že si budou muset vybrat jeden život, do kterého se probudí, nebo riskovat cestu do šílenství. Jenže to znamená vzdát se jednoho světa, jedné lásky a jedné části sebe sama navždy.



    Můj názor: Po přečtení Lovkyně snů je další kniha s tématikou snů celkem lákavá. Navíc málokterý autor se do tohoto světa pouští. Proto když jsem narazila na tuto knihu, která má lákavou anotaci a ještě lákavější obálku, nemohla jsem odolat. Myslím si, že obálka dobře vystihuje právě ty obrácené světy, kterým musí hlavní hrdinky čelit. Navíc i písmo se tak trochu rozplývá, takže přidává k tomu snovému efektu. Podle mého názoru zkrátka dost vydařená obálka :).

  6. Hereafter

    pátek 23. listopadu 2012

    Originální cover
    Autor: Tara Hudson
    Série: Hereafter
    Díl: první
    Anotace na Goodreads:

    Může opravdu existovat láska po smrti?

    Unášena temnými vodami záhadné řeky, jediná věc, kterou si je Amelia jistá je, že je mrtvá. Bez žádné památky na její minulý život - nebo její smrt - je sama uvězněná v děsivé existenci. Tohle všechno se změní, když se pokusí zachránit kluka, Joshuu, před utopením v její řece. Jako duch nemůže udělat nic jiného, než ho přimět k životu. Přesto mu v nezapomenutelné chvíli spojení pomůže přežít.

    Amelia a Joshua se ještě víc sblíží, když společně začnou odhalovat okolnosti její smrti a tajemství temné řeky, která ji tak dlouho věznila. Ale i když se oba snaží udržet jejich pouto skryté před lidmi, děsivý duch jménem Eli dělá vše, co je v jeho silách, aby zničil jejich nově nalezené štěstí a stáhl Amelii zpět do světa duchů...navždy.



    Datum vydání v USA: 7. 6. 2011
    Nakladatelství: HarperTeen
    Počet stran: 404
    Hodnocení: 3 z 5
    Přečteno v listopadu 2012, 4 dny, v angličtině

    Trailer ke knize:






    Amelia je mrtvá. To ví určitě. Taky ví, že se utopila. Jen neví kdy a proč. Ví, že se utopila, to jediné se jí vybavuje v jejích nočních můrách. Jenže ty se jednoho dne změní. V den, kdy ona není tou, která se topí. Joshua. Jediný člověk, který ji teď může vidět. Po tolika letech samoty konečně někdo, s kým může mluvit, někdo, kdo se jí může dotknout. Jenže všechno má svou cenu. Co když Amelia není taková, jak si vždycky myslela? Co když se hluboko v ní skrývá zlo, které jen čeká na tu pravou chvíli?

    Tahle kniha ležela na mém to-read listu už poměrně dlouho, jenže já se pořád na tuhle duchařinu nějak necítila. Až teď přišla ta pravá chvíle a já si řekla, že je načase to zlomit a po knize jsem konečně sáhla.

    Amelia je strašně zvláštní postava. Asi na tom má podíl i ona skutečnost, že už je nějakých pár let po smrti. Roky strávila chozením mezi lidmi a nočními můrami, kdy pořád dokola prožívala svou smrt. Proto asi i chápu to, co okamžitě cítila k Joshuovi. Přece jen, jak by vám bylo, když by se po tolika letech naprosté ignorace objevil někdo, kdo vás vidí? Mě by to k němu asi taky táhlo.

    Joshua se na oplátku snaží pomoct Amelii jak jen může. Tenhle kluk je vážně příliš dobrý na to, aby byl skutečný. Dokážete si představit někoho, komu byste oznámili, že jste duch, a on by s klidem oznámil, že stejně něco podobného tušil? No táááák, něco podobného tu už bylo...

    Co ale knize v mých očích ubralo nejvíce je to, že autorka nějak nedovysvětlila nějaké situace které nastaly (nebo alespoň mě to tak přijde). Něco se stane - puf - nakousne to a jdeme dál. Kde nic, tu nic. Navíc některý popisy mi chvílemi přišly, jako by jí už docházela vhodná slova. Ale nevadí, nikdo z nás není mistrem :).

    Jsem vážně zvědavá, co na nás čeká v druhém díle. Třeba autorka napraví své chyby a já konečně zjistím odpovědi k otázkám, které v mé hlavě vyvstaly po dočtení tohoto dílu :).

  7. Waiting On Wednesday (26)

    středa 21. listopadu 2012


    Týdenní meme pořádané Breaking the Spine. Cílem je vybrat si vždy knihu, kterou si chcete přečíst. Tuto středu jsem vybrala :



    Auracle
    Gina Rosati

    Šestnáctiletá Anna Rogan má tajemství, o kterém řekla jenom svému nejlepšímu příteli Reiovi; může se astrálně promítnout mimo své tělo a dovolit své duši objevit svět a vzdálené kouty vesmíru.

    Když se stane fatální nehoda a její spolužačka Taylor převezme její tělo, její rozptýlení ze situace doma hrozí, že se stane trvalé. Čelící budoucnosti v jiné dimenzi se Anna obrátí na Reie s prosbou o pomoc. Teď oba musí najít způsob, jak dostat Annu zpátky do jejího těla a zastavit Taylor v obviňování nevinného přítele z vraždy. Společně vymyslí Anna s Reiem plán, který ale nezahrnuje hlubší city, které mezi nimi vznikají.


  8. Losing It

    úterý 20. listopadu 2012

    Originální cover
    Autor: Cora Carmack
    Anotace na Goodreads:

    Panenství.

    Bliss Edwards má promovat na univerzitě a pořád má to její. Když už má dost toho být jedinou pannou mezi svými přáteli rozhodne se, že nejlepší způsob, jak vyřešit její problém je přijít o to co co nejrychleji a nejjednodušeji, jak to jen jde - známostí na jednu noc. Jenže její plán je cokoli, jen ne jednoduchý, když začne vyšilovat a nechá úžasného kluka samotného a nahého v její posteli s omluvou, které by neuvěřil ani nikdo s polovinou mozku. Jako by to samo o sobě nebylo dost trapné, když dorazí na na svou první přednášku v posledním semestru, pozná jejího nového divadelního profesora. Před osmi hodinami ho nechala nahého v její posteli.



    Vydání originálu: 15. 10. 2012
    Počet stran: 204
    Hodnocení: 5 z 5
    Věkové omezení: 18+ (sexuální scény)
    Přečteno v listopadu 2012, 2 dny, v angličtině



    Bliss je rozhodnutá s tím skoncovat. Už má dost toho být jediná, kdo se vláčí s tímhle břemenem. Ani se nediví, že jí její kamarádka skoro nevěřila, když jí o tom řekla. Proto se toho dneska večer zbaví a bude to. Přece jen, nemůže ukončit vysokou jako panna. A kdo jiný by mohl být lepší kandidát, než sexy kluk s britským přízvukem, který si v baru čte Shakespeara. Jenže nic není tak jednoduché, jak si to Bliss představovala...

    Tahle kniha se začala na Goodreads hodně objevovat a navíc dostávala vysoká hodnocení tak jsem po ní ze zvědavosti také sáhla. A byla to jedna z nejlepších voleb, jaké jsem poslední dobou udělala :).

    Nerada to přiznávám, ale Bliss je postava, která je mi v dost ohledech podobná, možná i proto mi tak přirostla k srdci. Zmatkuje ve chvílích, které jsou k tomu nejméně vhodné (například když má v posteli nahého britského kluka :D), je celkem dost upjatá, ale když přijde na věc, je s ní dost velká zábava. Jenže je taky panna, což není přesně stav, ve kterém touží být. Jenže její ,,zachránce" se ukáže jako ta nejméně vhodná volba...Bohužel city jsou silnější a Bliss se ocitne na cestě, ze které není úniku...


    Garrick...co k němu dodat. Je několik typů knižních hrdinů a Garrick patří k těm, které byste nejraději vytáhli z knížky do reality a nedovolili jim odejít, protože druhého podobného nenajdete. I on ví, že vztah s Bliss je nebezpečný a že by měl svým citům vzdorovat, ale i on je jen člověk a my lidé jsme strašně slabá stvoření...

    Kniha nenápadně otevírá téma, které v poslední době plní stránky všech dívčích časopisů (aspoň tomu tak bylo, když jsem si je ještě kupovala já :D). Téma panenství je bezesporu hodně diskutované a rozhodně nemá takovou cenu jako mělo kdysi, kdy se ještě nevěsty vdávaly v bílém oprávněně. V dnešní době jde spíš svým způsobem o soutěž, kdo se toho zbaví dřív...Sami se rozhodněte, která varianta je lepší...


    Garrick a Bliss spolu tvoří neuvěřitelně sladký pár :). Nechybí mezi nimi vůbec nic - chemie, vášeň, humor, nebezpečí, ironie a tak dále a tak dále...Jeden nezůstane tomu druhému nic dlužný a jejich pochody mě nejednou rozesmály. Ano, opět jsem se u knihy culila jako blbeček :).

    Kniha Losing It podle mě rozhodně stojí za přečtení. Ideálně poslouží jako odreagování po dlouhém dni, kdy si chcete jen sednout a odreagovat se u knihy. V tom případě sáhněte po téhle knize, protože se podle mě určitě pobavíte :).


  9. Toto meme pořádá Should Be Reading.

    O CO JDE:  
    1) Vezmi knihu, kterou právě čteš. 
    2) Otevři ji na náhodné stránce. 
    3) Napiš 2 teaserové věty odkudkoliv z oné stránky. 
    4) NEZAHRNUJ DO TOHO SPOILERY!!! (Ujisti se, že to, co píšeš, toho neukazuje příliš moc.  
        Nechceš přece zničit překvapení ostatním!) 
    5) Sdílej název knihy a autora, aby si mohli ostatní TT účastníci knihu přidat do své "to-read"
        záložky.



    Hereafter
    Tara Hudson


    ,,Joshuo -," začala jsem, ale vyrušil mě jiný hlas.

    ...

    Byl to vztek. Joshua byl rozzuřený.

  10. Musing Mondays (14)

    pondělí 19. listopadu 2012


    Meme z dílny Should Be Reading. Podstatou je každé pondělí odpovědět na položenou otázku.

    Dnešní otázka: Čteš konec knihy dřív, než knihu začneš číst? Přeskakuješ někdy, aby jsi mohla přečíst konec?



    To záleží na knížce. U některých se nejprve podívám na poslední stránku, protože chci vědět, co můžu čekat. On se člověk někdy stejně moc nedozví :D. Zato u některých knížek si konec nečtu, abych si vychutnala ten moment překvapení. 



    Co vy, čtete si konec knihy dřív?

  11. Česká obálka
    Autor: Lisa McMann
    Série: Lovkyně snů
    Díl: třetí
    Česká anotace:
    Myslíte si, že vidět, o čem ostatní sní, je skvělé? Naopak, je to děsivé, nebezpečné a může vás to stát i život.

    Jmenuju se Janie a věřila jsem, že vím, co mě v budoucnosti čeká. Myslela jsem si, že jsem s tím smířená. Nesnesu však pomyšlení na to, že stahuju Cabela s sebou. On je skvělý a já na pokraji sil. Musím navždy zmizet, aby mohl žít naplno. 

    Může můj osud zvrátit cizinec, který mi vstoupil do života? A opravdu mě čeká jen zlověstná budoucnost a ani plamínek naděje na lepší dny? Musím si zvolit, čas běží a jde o život...



    Vydání v ČR: říjen 2012
    Nakladatelství: Fragment
    Počet stran: 224
    Hodnocení: 5 z 5
    Přečteno v listopadu 2012, 2 dny, v češtině




    Autor

    Lisa McMann žije v americkém Phoenixu. Její první román Wake (u nás pod titulem Procitnutí) se umístil na vrchních příčkách nejprodávanějších titulů pro děti. Inspiraci na napsání Lovkyně snů prý získala díky vlastnímu snu, kdy se jí zdálo, že vstoupila do snu svého manžela. Věnuje se i psaní povídek, esejí a literatury faktu, které jsou ale určeny pro starší čtenáře.







    O knize

    Janie byla smířená se svým údělem. Propadá se lidem do snů, a co? Copak může být něco ještě horšího? Ano, může. Janiin osud nevypadá moc růžově. Jediné, co ji drží nad vodou je Cabel. Bude to ale stačit? Co když i láska není schopná překonat vše. Hlavně když i Cabel má obavy z budoucnosti, o kterých se ale s Janie nechce bavit. Na Janie tak čeká rozhodnutí, které navždy rozhodne o jejím osudu.

    Už když jsem měla v ruce první díl, přirostla mi tahle série k srdci. Pravděpodobně za to může i styl autorčina psaní, který ale nemusí sednout každému. Jenže ona dokáže pomocí jedné holé věty vyjádřit to, na co ostatní potřebují květnatá souvětí.

    Samotná Janie je dost svérázná postava. Až v tomhle díle se naplno ukáže, jak strašnou tíhu musí nést na svých ramenou. A když už si přece jen najde chvíli volna, musí ho něco překazit. Možná ale tohle vyrušení je přesně to, co Janie potřebuje, protože neznámý Henry může být právě klíčem k řešení její budoucnosti. Co s ní má společného? Víc, než si Janie myslí...

    Cabel je jako Janiina druhá polovina. Prožívá s ní vše, co je spojené s jejím darem. Jenže právě teď se ukáže, že ani pro něj to není zrovna lehké. I když mu ve většině knihy do hlavy nevidíme, vidíme skrze Janie alespoň jeho sny, které jsou více než výmluvné...

    Celá kniha je protkána takovou zvláštní hořkostí a smutkem. Všechno to vychází z hlavních postav, které se musí potýkat se svými démony a se jedním velikým strašákem - budoucností. I když pravděpodobně nikdo z nás nemá žádný takový dar jako Janie (díky bohu :)), asi všichni víme, jak děsivá někdy dokáže budoucnost být. Společně s postavami podnikneme cestu až na dno jejich mysli, odhalíme jejich obavy, strachy, ale i očekávání. I když čelí obrovskému tlaku, dokáží se s některými situacemi vyrovnávat i humorem - hlavně Janiiny hlášky ve velké části dost odlehčily atmosféru.

    Jak už jsem řekla, série Lovkyně snů patří mezi mé srdeční záležitosti. Každá kniha se čte naprosto sama a i když to tak někdy nemusí působit, donutila mě i zamyslet se nad některými věcmi. Knize dávám 5 hvězdiček a je mi líto, že už tato série končí. Ale jak jinak skončit, než právě Osudovým rozhodnutím...






    Děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.

  12. Toto je meme pořádané Knižním doupětem. Jeho cílem je každou neděli zveřejnit obálku knihy (je jedno jestli vyjde v budoucnu, nebo už vyšla), stručnou anotaci a vlastní názor na obálku.



    Název knihy: Touching the Surface
    Autor: Kimberly Sabatini
    Datum vydání: 30. 10. 2012

    Když Elliot zjistí, že už je potřetí mrtvá, ví, že to musela opravdu hodně podělat. Nepamatuje si, jak se znovu objevila v posmrtném životě, ale ví, že tohle je její poslední šance, jak všechno napravit.

    Elliot chce jenom jít dál, ale nejdřív je donucena čelit své minulosti a zabývat se bolestivými vzpomínkami, které by raději nechala pohřbené. Vzpomínky na lidi, které zranila, zradila...a které zabila.

    Jak skládá tajemství a chyby své minulosti, musí Elliot najít způsob, jak získat odpuštění osoby, kterou zranila nejvíc a odhalit pravdu o sobě dvěma klukům, které miluje...i když to znamená, že oba navždy ztratí.




    Můj názor: Popravdě, kdo by tuhle obálku nemiloval? Když k tomu přečtu svoji menší posedlost fialovou barvou je asi jasné, co si o obálce myslím :D. Podle mě zase jednou dost povedený cover, na který jsem narazila čirou náhodou, ale který mě naprosto dostal. Proto už je kniha na mém to-read listu :).


  13. Sladká políbení (13)

    pátek 16. listopadu 2012



    Toto je týdenní meme pořádané Knižním doupětem.



    Crash
    Nicole Williams

    ,,Tvůj táta se mi líbí," řekl, zatímco jeho palec kroužil po vnitřní straně mé nohy. Bylo nemožné nabídnout jakoukoli jinou odpověď než úsměv a přikývnutí.

    ,,Názor na tvou mámu musí ještě chvilku počkat," řekl s úsměvem. Další přikývnutí a úsměv.

    ,,A mám rád tebe," řekl, jeho hlas hluboký. ,,Ve skutečnosti tě mám hodně rád." Zvedl ruku z mé nohy a zvedl ji k mému obličeji. A pak tu druhou. Držel mě tak pevně, že jsem se nemohla podívat nikam jinam než na něho, ale dostatečně jemně na to, že pokud bych chtěla, tak by mě pustil.

    ,,Taky tě mám ráda." Zvedl obočí a čekal. ,,Vážně tě mám ráda," přidala jsem, přitom jsem cítila tolik zatracených jisker že bych mohla kdykoliv vzplanout. Usmál se, jeho palec se přitom přesunul na mé rty.   Přejížděl linii mého spodního rtu a studoval mě, jako bych byla něco, co by mohl ovládnout. Jo, byla jsem pro ženská práva a všechny podobný blbosti, ale když jsem stála uprostřed horka, způsobeného tím dotykem, chtěla jsem být ovládnuta v každém směru, v jakém tě někdo může ovládnout.

    Když jsem si byla jistá, že uběhla víc jak minuta, ale jinak jsem ztratila ponětí o čase, otevřela jsem oči. Jeho měly ten nejsvětlejší odstín šedé, jaký jsem kdy viděla. ,,Můžeš mě políbit, Jude." Očekávala jsem cokoli jiného, než svráštění jeho čela zatímco jeho oči ztmavly. ,,Vím že můžu," řekl, jeho hlas napjatý. ,,Jen si nejsem jistý, jestli bych měl." Touha, která začala v mém jádru se začala šířit. Byla tu jen jedna možnost, jak jí ulevit. ,,Měl by jsi mě políbit Jude." Jeho oči ztmavly o další odstín, ale nikdy neopustily ty mé. ,,Neměl bych," řekl, zatímco posunul svou ruku za můj krk a prstem sklouzl za límec mého trika. ,,Ale právě teď je mi to úplně jedno."

  14. RC Review: Smrtící chaos

    čtvrtek 15. listopadu 2012

    Česká obálka
    Autor: Matt Dickinson
    Série: Mortal chaos
    Díl: první
    Česká anotace:

    Zdánlivá drobnost – mávnutí motýlích křídel – uvede do chodu řetězec dramatických událostí a osudově ovlivní životy mnoha lidí. Matt Dickinson ve své mistrně napsané próze zavede čtenáře v krátkých „klipových“ vstupech do rozličných prostředí – třeba na severní stěnu Mount Everestu, na palubu Boeingu 747, k jezeru Malawi, na dostihovou dráhu – a nechá je se zatajeným dechem sledovat klíčové okamžiky v životě svých hrdinů. Román vycházející z teorie chaosu je určen všem, kdo milují napětí, ale nespokojí se jen s povrchní četbou. Klade řadu provokativních otázek a přináší překvapivé odpovědi.

    Někteří přežijí. Jiní zemřou. Všichni jsme propojeni.



    Vydání v ČR: 2012
    Nakladatelství: Fortuna Libri
    Počet stran: 304
    Hodnocení: 4 z 5
    Přečteno v listopadu 2012, 4 dny, v češtině

    Trailer ke knize:






    Autor
    Matt Dickinson je filmař a spisovatel, specializující se na divoká místa všude na světě a na lidi, kteří tato místa obývají. Sám je vášnivý cestovatel a dobrodruh. Je zřejmé, že právě v knize Smrtící chaos se inspiroval jak svou cestou na Mount Everest, tak i návštěvou Afriky. Na univerzitě vystudoval antropologii, poté se začal věnovat kariéře v televizi. Série Smrtící chaos je prozatím jeho poslední knižní sérií.


    Teorie chaosu
    Námětem pro tuto sérii se autorovi stala matematicko-fyzikální teorie chaosu, a to konkrétně teorie motýlího efektu. V podstatě jde o to, že i jen takový nepatrný pohyb, jako je třepetání motýlích křídel, může způsobit něco tak obrovského, jako je například tajfun klidně i na jiném kontinentu.



    O knize
    Nikdy by nás nenapadlo, jak dalece mohou sahat důsledky našich činů a rozhodnutí. A nejen našich. Stačí mávnutí křídel motýla, vyplašený králík, který způsobí zranění dostihové koně, malí kluci hrající si se zbraní a neštěstí není daleko. Jenže nic z toho nevzniklo náhodou. Jedná se o řetězec událostí, které nakonec povedou ke katastrofě, při které budou umírat lidé...


    Pokud chcete vědět, jaké následky může mít jeden váš pohyb, rozhodně sáhněte po této knize. Mattu Dickinsonovi se povedlo něco relativně složitého, jako je fyzikální teorie, přiblížit i naprostému lajkovi, jako jsem já. Kniha se čte v podstatě sama, kapitoly jsou dost krátké, jedná se o části příběhů lidí, které se dějí během jednoho dne. Ocitneme se v Anglii, ale i ve Washingtonu, Africe nebo na vrcholku Mount Everestu. Autor rozhodně nešetří detaily a barvitě popisuje všechny situace, které se odehrávají. Sama jsem před očima viděla ten řetězec, kterým na sebe události navazovali. Kdyby nebylo jedné, nevznikla by ani ta další. Donutilo mě to zamyslet se, jak já sama můžu například pouhou cestou po městě ovlivnit život osoby, do které jsem třeba omylem strčila. Navíc na konci knihy všechny události vygradují na maximum a pomyslný kruh se uzavře, protože se opět vrátíme k motýlovi, který vše způsobil. 

    Pokud chcete zažít trochu napětí a dramatu a sledovat osudy obyčejných lidí, které se vlivem náhody v určitých bodech protnou a ovlivní, rozhodně sáhněte po této knize. Já sama jí dávám 4 hvězdičky, které jsou bezesporu zasloužené. Už se nemůžu dočkat dalšího dílu, jehož ochutnávku můžete nalézt, společně s rozhovorem s autorem, na konci knihy.   





    Děkuji nakladatelství FORTUNA LIBRI za poskytnutí recenzního výtisku.

  15. Waiting On Wednesday (25) + trailer

    středa 14. listopadu 2012


    Týdenní meme pořádané Breaking the Spine. Cílem je vybrat si vždy knihu, kterou si chcete přečíst. Tuto středu jsem vybrala :



    Everbound
    Brodi Ashton

    Nikki Becketová mohla jenom sledovat jak se její přítel, Jack, obětoval aby ji zachránil tím, že převzal její místo v Tunelech v Everneathu na věčnost - dluh, který měl být její. Žije vypůjčený život a neví, co dělat s vinou. A každou noc se Jack objevuje v jejích snech, ztracený a zmatený a chřadnoucí.

    Zoufalá najít odpovědi se Nikki obrátí na Colea, nesmrtelného zloducha, který ji chce učinit svou královnou - a jediná osoba, která ji bude nejméně ochotná pomoct. Ale jeho srdce reaguje na vše, co se týká Nikki a on souhlasí, že jí pomůže jediným způsobem, kterým může: tím, že ji do Everneathu vezme sám.

    Nikki a Cole sestoupí do Everneathu a zjistí, že jejich cesta bude složitější, než si mysleli - a více smrtelná. Jenže Nikki přísahala, že ji nic nezastaví v tom, aby Jacka zachránila - i když to znamená, že sama bude muset podstoupit neuvěřitelnou oběť.




    Tahle kniha má vyjít 22. ledna 2013, ale abyste si zkrátili čekání, zde je úplně nový trailer ke knize, který dneska zveřejnilo nakladatelství HarperTeen. Nevím jak vám, ale mě se dost líbí :).




  16. Musing Mondays (13)

    pondělí 12. listopadu 2012


    Meme z dílny Should Be Reading. Podstatou je každé pondělí odpovědět na položenou otázku.

    Dnešní otázka: Je tu nějaká postava, kterou absolutně zbožňuješ, ale kterou si nedokážeš moc dobře představit?



    Tohle je pro mě mnohem zapeklitější otázka, než se na první pohled zdá. Dost často se mi stává, že začnu číst nějakou knihu a hlavní postavu si i přes veškerý popis nedokážu představit. Navíc jim dost často v hlavě podstrkuju vlastnosti nebo rysy, které u nich v knize nenajdete. Jak se ale kniha postupně vyvíjí, a já získávám lepší obraz o tom, jaký vlastně hrdina doopravdy je, tak se mi to v hlavě postupně seskládá a na konci knihy mám o jeho podobě naprosto jasno :).


    Co vy, jak si vytváříte obraz Vašich knižních hrdinů? 

  17. Waiting On Wednesday (24)

    středa 7. listopadu 2012


    Týdenní meme pořádané Breaking the Spine. Cílem je vybrat si vždy knihu, kterou si chcete přečíst. Tuto středu jsem vybrala :


    The Mayfair Moon
    J. A. Redmerski

    Po děsivém setkání s vlkodlakem ztratí sedmnáctiletá Adria Dawson svou sestru, ale získá lásku záhadného mladého muže a jeho legendární rodiny.

    Divné a tragiské věci se dějí v malém městě Hallowell, Maine: obyvatelé onemocní nevysvětlitelnou ,,nemocí" a někteří zmizí. Uprostřed toho všeho je Isaac Mayfair neoblomný v tom, aby udržel Adriu v bezpečí, i před její sestrou, před kterou ji varoval, aby se držela dál.

    Příšerná tajemství kolem Adrii vyjdou na povrch, nemožné volby se staly jejími. Nakonec nezáleží na tom, kterou cestu si vybere, její život a životy ostatních, které miluje, budou v nebezpečí. Jakmile zjistí o světě vlkodlaků, zjistí také proč její místo v něm změní osudy mnoha.

  18. Teaser Tuesday (21)

    úterý 6. listopadu 2012

     
    Toto meme pořádá Should Be Reading.

    O CO JDE:  
    1) Vezmi knihu, kterou právě čteš. 
    2) Otevři ji na náhodné stránce. 
    3) Napiš 2 teaserové věty odkudkoliv z oné stránky. 
    4) NEZAHRNUJ DO TOHO SPOILERY!!! (Ujisti se, že to, co píšeš, toho neukazuje příliš moc.  
        Nechceš přece zničit překvapení ostatním!) 
    5) Sdílej název knihy a autora, aby si mohli ostatní TT účastníci knihu přidat do své "to-read"
        záložky.
     
     
     
    Breathe
    Abbi Glines
     
     
    Popadl mě a přitáhl si mě do náruče. ,,Přísahám, že zabiju kohokoli, kdo tohle udělal."
     
    ...
     
    ,,Sadie, je mi to tak líto," znovu zašeptal.


  19. Musing Mondays (12)

    pondělí 5. listopadu 2012


    Meme z dílny Should Be Reading. Podstatou je každé pondělí odpovědět na položenou otázku.

    Dnešní otázka: Jakou knížku jsi si naposledy koupila, nebo přinesla domů z knihovny? Co tě přimělo si ji vybrat? Začala jsi ji hned číst, nebo jsi se rozhodla chvíli počkat?



    Poslední knihou, kterou jsem si přinesla domů (kromě těch do školy) je kniha Vetřelci od E. E. Richardsona. Objevila jsem ji čirou náhodou v brněnských Levných knihách. Stála jen nějakých 60 korun - no nekupte to :). Zatím stále leží na mé poličce a vytrvale čeká, až na ni přijde čas :).








     
     
    Jakou knihu jste si naposledy koupili vy?

  20. Knižní prostřeno (9)

    neděle 4. listopadu 2012


    Meme pořádané VeEee. O co jde? Podstatou je během víkendu zveřejnit své - jak jinak než knižní - menu (tří nebo čtyř chodové).


    Mé dnešní menu:


    Předkrm:
    Immortal City
    Scott Speer

    Zajímavá kniha s tématikou andělů. Jako stvořená na rozjezd dnešního menu. Pokud vás láká spojení andělů a Hollywoodu, sáhněte po této knize :)








    Hlavní chod:
    Welcome, Caller, This Is Chloe
    Shelley Coriell

    Jednoznačný hlavní chod. Po dlouhé době kniha, u které jsem se pobavila, ale která v sobě má zároveň pořádnou hloubku. Někomu se sice hlavní hrdinka nemusí moc líbit, ale já jsem si ji užila. Nejen Chloe, ale celou knihu :).







    Dezert:
    Breathe
    Sarah Crossan

    Dezert z apokalyptické budoucnosti. Popravdě mě kniha trošku zklamala, ale zároveň mě přinutila se i trochu zamyslet. Podle ně se naprosto hodí jako zakončení dnešního andělského, úsměvného a zároveň dystopického menu.









     
    Kolika body (1 - 10) ohodnotíte tohle menu?